Over mij

Bruidsfotograaf Gerbert Voortman Bruidsfotografie Rijssen

Mijn naam is Gerbert Voortman (34 jaar) uit Rijssen. Een aantal jaren terug ben ik begonnen met de hobby natuurfotografie. Al snel kwamen er verzoeken om vrienden te fotograferen en zo stonden daar ineens mensen in plaats van dieren voor mijn lens en dat is nogal een verschil. Ik ontdekte dat je met het fotograferen van mensen een prachtig sfeertje kunt creëren en vooral dat je er een echt feestje van kunt maken.

Door het volgen van talloze workshops bij top-bruidsfotografen begon ik in 2016 met het fotograferen van bruiloften. Dennis en Rianne uit Hengelo waren het eerste bruidspaar en wat was dat spannend. Echter, toen ik de foto's afleverde volgde een yes-moment om nooit te vergeten, zo blij was het kersverse bruidspaar met de resultaten.

Er volgden nog veel bruiloften en de yes-momenten werden als maar groter. Halverwege 2017 zette ik een grote stap, ik kocht mijn droomcamera en ruilde mijn veilige fulltime baan in voor een parttimefunctie.

Ik besloot me meer te willen ontwikkelen richting de creatieve foto's en volgde workshops bij de beste fotografen van Nederland.

 

© Mariska Honing
© Mariska Honing

De creatieve plaatjes zijn echt zo gaaf om te maken. Ik heb uren met onze eigen trouwringen aan de keukentafel gezeten om van alles uit te testen, met externe flitsers, waterdruppels en dwars door wijnglazen. Tijdens een bruiloft kon ik het dan in praktijk brengen en op het schermpje al laten zien wat het geworden was, wat vervolgens weer werd beloond met het enthousiasme van het bruidspaar.

Een ruimte omtoveren van een saai hok naar een balzaal is wat kan wanneer je gebruik maakt van het aanwezige licht, natuurlijk licht, flitslicht en de juiste camera-instellingen. Schrijven met licht is de Griekse vertaling van het woord fotografie.

De kracht van mij zit hem in meerdere dingen maar ik denk altijd bij mezelf, hoe zou ik het zelf doen tijdens mijn bruiloft. Dus ben ik tijdens een bruiloft zo min mogelijk op de voorgrond aanwezig, lever ik het trouwalbum altijd binnen een maand af en ga ik respectvol met mensen om. Daarnaast zijn de creatieve plaatjes een absolute bonus voor de bruidsparen, deze komen vaak aan de muur te hangen in hun nieuwe huisje.

Het contact met de mensen is ook fantastisch. Ik ontvang mensen die willen komen kennismaken bij mij thuis aan de keukentafel. Laat ze een mooie slideshow zien die de voorgaande bruiloften samenvat en presenteer diverse soorten trouwalbums. Daarna is het aan het stel om zich voor te stellen en hun trouwdag toe te lichten. Ze krijgen een leuk pakketje mee met een eigen geschreven boekje met tips, wat visitekaartjes en folders van andere trouwleveranciers uit de regio.

Elke bruiloft is weer uniek, je begint op een leeg canvas te schilderen en afhankelijk van de verf en penselen wordt het een Nachtwacht of Mona Lisa. Ik ga elke bruiloft onbevooroordeeld in om de mooiste momenten vast te leggen, een dijk van een fotoshoot neer te zetten en nadien alle energie te stoppen in een geweldig trouwalbum waarin het hele foto-verhaal aanwezig is zodat het bij het bruidspaar alle emotie van die dag en de momenten oproept, de maand na de bruiloft maar ook nog over 20 of 50 jaar.

© Mariska Honing
© Mariska Honing

Het allerbelangrijkst aan een trouwdag is dat het feest is. Je zult maar de hele dag zenuwachtig zijn als bruidspaar, dan mis je heel veel dingen tijdens de mooiste dag van je leven. De rol van de fotograaf kan daar erg belangrijk in zijn. Ik zorg er altijd voor dat we de hele dag plezier en lol hebben want dat is ontzettend belangrijk. 

 

Ruim voor de trouwdag doe ik altijd een fotoshoot (ook wel loveshoot of pre-weddingshoot genoemd) met de stellen want er zijn maar weinig mensen die er dol op zijn om op de foto te komen.

Tijdens deze shoot merken de mensen hoe ik werk, ik stel ze gerust en maak grapjes net zo lang tot de druk van de ketel is. Het resultaat is dat ze op de foto's terugzien hoeveel plezier we hadden en ze hebben daarna gewoon heel veel zin in de fotoshoot op hun trouwdag.

 

Eind 2019 won ik een internationale Wedisson-award. Een bekroning op al die jaren creatief denken maar vooral doen. Ik kan het nog steeds amper geloven want de allerbeste trouwfoto's van bekende top-fotografen over de hele wereld staan in de lijst met winnaars en daar staat zomaar ineens Gerbert Voortman uit Rijssen bij tussen. En ook in 2020 is het raak: een award erbij! 

 

Ik hoop dat ik jullie bruiloft ook mag fotograferen zodat we samen kunnen gaan genieten van jullie dag. Graag nodig ik jullie uit voor een vrijblijvend gesprek aan onze keukentafel!


Mijn opleidingen

Workshops volgen is voor mijn ontwikkeling als fotograaf een waardevolle investering. Docenten zijn zelf top-fotografen en hebben ervaring met honderden bruiloften en zodoende kun je enorm veel van ze leren. Ook spreek je collega trouwfotografen en kun je ervaringen uitwisselen. Na de workshop blijven de contacten met deze collega's meestal nog warm in besloten Facebookgroepen.

Oktober 2019 - Dynamic Workshop Damon Pijlman

 

 

 

Next level fotografie betekend ook op zoek gaan naar nieuwe inspiratie. Die vond ik bij Damon Pijlman van Studio Damon in Wassenaar. Een fantastische workshop waarbij de complete workflow tegen het licht hebben gehouden maar ook veel gepraat hebben over het natuurlijke licht. Damon is een ware meester en ik ben hem ontzettend dankbaar voor deze keigoede en persoonlijke workshop. En nu aan de slag met alle nieuwe ideeën en inspiratie!

 

Organisator: Studio Damon 

Docenten: Damon Pijlman

Locatie: Wassenaar


November 2018 - Dare to be workshop Texel 

 

 

Een hele week workshoppen in een groep van 12 fotografen onder leiding van twee top-docenten, Sander en Arno.

Zeer uitgebreide informatie over workflow, marketing, flitstechnieken en positioneringen, wat was dit gaaf!

Dank aan de hele groep, we hebben ontzettend veel geleerd!

 

Organisator: Trouwdag in beeld / Flexmi

Docenten: Arno de Bruijn en Sander van Mierlo

Modellen: Chantal en Patrick

Locatie: Texel


Mei 2018 - Één op één workshop Moment Design

 

Zaterdag 5 mei 2018 heb ik deze workshop gevolgd bij de bevlogen bruidsfotograaf Peter Lammers waarbij de aandacht lag op het neerzetten van je bruidspaar en het perfecte moment te creëren. Theorie in de ochtend en 's middags aan het werk met een echt stel, Thijs en Anieke.

De resultaten waren al meteen zichtbaar en ik ga absoluut bezig om deze werkwijze in te bouwen bij toekomstige shoot.

Organisator: Your Wedding Photos

Docent: Peter Lammers

Modellen: Thijs en Anieke

Locatie: Deventer


Juli 2017 - Workshop #BeCreative met flitslicht

 

Tijdens deze fantastische workshop door Arno de Bruijn  (wereldwijd top 20 fotograaf) hebben we geleerd om de opzetflitser op een creatieve manier te gebruiken.

 

Meteen de eerste loveshoot na de workshop heb ik al gebruik kunnen maken van de geleerde trucjes en werkwijze.

 

Organisator: Digidiaal

Docent: Arno de Bruijn

Modellen: Paul en Nicolette

Locatie: Schalkhaar


Januari 2016 - tweedaagse workshop bruidsfotografie

 

Een complete en overzichtelijke workshop verdeeld over twee dagen waarin we het hele proces van een bruiloft hebben behandeld en in praktijk hebben gebracht. Peter Lammers heeft al zijn ervaring als bruidsfotograaf met ons gedeeld.

Website, trouwalbums, foto-bewerking, bedrijfsvoering als ZZP'er, positioneren van je bruidspaar, materiaal enz. enz.

 

Organisator: Your Wedding Photos

Docent: Peter Lammers

Modellen: Dennis en Denise 

Locatie: Deventer